Balans Verginia
Life

Balans geeft rust

Een goede balans geeft je rust. Waarom het rust geeft is omdat je weet wanneer je moet geven en wanneer je moet ontvangen. Dat is wat balans is. En ja soms slaat de weegschaal naar het ene en soms weer naar het ander, dat is ok. Het gaat er met name om als er een patroon is van alleen geven dan is er sprake van disbalans. En hoe kan je dit ontdekken ?

De weegschaal is het instrument voor mij om het uit te leggen. Je weet dat de weegschaal twee schalen kent. Als op een van de schalen gewicht komt dan zakt deze naar beneden en de ander gaat omhoog. Dat betekent dat de schaal die beneden ligt daar veel druk op ligt, oftewel zwaar. Neem al je persoonlijke eigenschappen als voorbeeld. Is er een eigenschap die zwaar weegt op de weegschaal ? Met eigenschappen bedoel kenmerken zoals vriendelijkheid, sociaal, egoïsme, daadkracht enzovoort. Wat als een van deze eigenschappen zwaar weegt, hoe is dit zichtbaar ? En hoe merk je deze zwaarte ? Als het bijvoorbeeld gaat om de eigenschap behulpzaamheid dan kan het zo zijn dat je altijd klaar staat voor iedereen, op welk moment dan ook. Als je merkt dat je er geen genoegdoening uit haalt dan gaat dit op ten duur ten koste van jezelf. En creëer je een ongezonde situatie. Zoals ik al in het begin aangaf, het gaat om geven en ontvangen.

Wat kan je doen om de weegschaal in balans te brengen ? Het begint bij bewustwording. Schrijf al je eigenschappen op. Als je het moeilijk vindt om ze te benoemen, vraag dan aan je omgeving waarin ze je waarderen of in bewonderen. Dat zijn je eigenschappen. En ik geloof dat je er veel meer hebt dan je hoort en zelf weet. Als je ze op geschreven hebt, pak een papier en teken een getallenlijn van 1 t/m 10. Getal 1 is te weinig en getal 10 is te veel. Scoor dan ieder eigenschap. Wees eerlijk naar jezelf bij het scoren, je helpt jezelf hiermee. Weet dat deze test geen wetenschappelijke onderbouwing kent. Het is een test wat gebaseerd is op je onderbuik gevoel en op je intuitie. Belangrijk is dat je dit doet op een rustig moment. Ook hierbij kan je omgeving je helpen. Ik kan begrijpen dat het voor hen lastig is om een eerlijk antwoord te geven dus vraagt het als je je vertrouwd voelt. Uiteindelijk krijg je een beeld hoe het staat met jouw balans.

Vind je het lastig deze oefening zelf uit te voeren. Dan kan ik je daar uiteraard in begeleiden. En hoe je vervolgens kan werken aan je balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *